Tandheelkunde bij gezelschapsdieren heeft de laatste jaren enorm veel aan belang gewonnen. Veel honden en katten lijden immers in stilte aan één of andere tandaandoening. Daardoor is de aantasting van het gebit van de hond of kat vaak al vergevorderd wanneer het baasje de symptomen opmerkt.
Vandaag vinden dan ook veel baasjes het belangrijk om niet alleen de honden of katten zelf, maar ook hun tanden goed te verzorgen. De mogelijkheden van tandheelkunde bij dieren zijn dan ook veel uitgebreider geworden. Vraag uw dierenarts om het gebit van uw hond of kat regelmatig te controleren. Een vroege diagnose kan immers veel leed besparen. Weinig aandacht voor het gebit kan chronische tandproblemen veroorzaken met stoornissen in bepaalde inwendige organen (hart, lever, nieren) als gevolg.
Een behandeling van het gebit van een hond of kat werd vroeger pas uitgevoerd als het dier last kreeg om te eten of wanneer er sprake was van halitose (een slecht ruikende adem). De zichtbare tandsteen bij een hond of kat werd toen verwijderd en losstaande tanden werden getrokken. Vandaag wordt er, indien mogelijk, veel vroeger ingegrepen. Een moderne behandeling bestaat uit het verwijderen van tandplak en tandsteen bij de hond of kat en dat zowel boven als onder het tandvlees. Daarna wordt het oppervlak van de tanden, net als bij de mens, gepolijst en glad gemaakt zodat er zich minder snel nieuwe tandplak vormt.
Indien nodig worden nadien RX-foto's genomen van bepaalde tandwortels om een beter zicht te krijgen op bestaande aandoeningen. In onze dierenartsenpraktijk doen we dit met een digitaal tandheelkundig radiografietoestel. Zo kunnen we in een mum van tijd hoogkwalitatieve RX-foto's nemen van de verschillende tanden. In de muil van het dier wordt een digitale sensor geplaatst die, na belichting door een tandheelkundig RX-toestel, het beeld doorstuurt naar een computer. Na enkele seconden verschijnt de RX-foto op het scherm.
Spijtig genoeg gebeurt het nogal eens dat bij de diagnose het gebit van de hond of kat zo erg aangetast is, dat de extractie van enkele tanden de enige mogelijke oplossing is. Het verwijderen van slechte tanden bij honden en katten is echter geen sinecure. Hun tanden zitten immers stevig verankerd in de tandkas door middel van meerdere wortels per tand, die bovendien nog eens divergeren. Om tanden correct en vlot te verwijderen, zijn wij degelijk uitgerust. Met specifieke tandheelkundige boren kunnen we, indien nodig, een beetje bot van de tandkas weg boren of kan een tand in verschillende delen gespleten worden om de extractie een stuk vlotter te laten verlopen. Om zo’n ingreep te vermijden, is het absoluut essentieel om ook bij honden en katten de tanden regelmatig te verzorgen.